בתמונה: שלב ב' של בית הספר בכפר האורנים. מרתון ההיערכות לתוספת כיתות הגיע לקו הגמר צילום: עוזר שטול
גם בימים שאחרי פתיחת שנת הלימודים לא הצליח הרב יעקב ליבי, מנהל מחלקת החינוך, לנשום לרווחה. 42 בתי ספר אמנם נפתחו ללא תקלות, ומרתון ההיערכות להוספת כיתות שיאכלסו את מאות התלמידים שנוספו לעומת השנה שעברה, בהתאם למסורת הגידול המרשים בבנימין, הגיע לקו הגמר בהצלחה. הוא זכה גם לחוות כמה רגעים מרגשים, כשנכח בטקס הכנסתם לחופה של ילדי כיתה א' האוחזים ספר בידם, בנווה צוף. ובכל זאת הדרמות והמשברים גם השנה לא נעדרו. בכוכב יעקב החליטו הורי בית הספר לבנות להשבית את הלימודים בשל חילוקי דעות עם משרד החינוך על איוש תפקיד המנהלת. בית הספר ננעל (באופן די סמלי), והבנות למדו במסגרות חלופיות. בכוכב השחר החליטו ההורים לשלוח את ילדיהם שבכיתה ז' לחטיבה שבשילה, למרות שאזור הרישום שלהם הוא בית אל. משרד החינוך הורה שלא לקבלם. ההורים התעקשו. בימים הראשונים צעדו ברגל מכוכב השחר לשילה לאות מחאה. הרב יעקב ליבי עצמו הצטרף לצועדים באחד מימי הלימודים הראשונים. בימים שאחר כך המשיכו להגיע מדי יום לשילה, אך לא שובצו בכיתות הרגילות, בהוראת משרד החינוך. שתי המערכות האלה, בשילוב מנהל מחוז חדש, הוסיפו לראשו של הרב ליבי כמה שערות לבנות.
דרך ארץ
עד לרגע כתיבת שורות אלו המו"מ עם משרד החינוך עוד לא הביא לפתרון הרצוי. אבל למרות התקלות יש לרב ליבי גם סיבות לחייך. ולא רק בשל 42 בתי ספר שבהם הלימודים נפתחו באופן חלק, בחלקם עם מנהלים חדשים (בשילה בנות, במכמש, בממלכתי באדם, במצפה יריחו ובפסגות). גם בשל בית הספר החדש שנפתח השנה, ממ"ד באדם, עם כיתת בנים אחת וכיתת בנות אחת (א' כמובן שעתיד לצמוח לבית הספר הדתי של היישוב.
ובעיקר בשל התכניות החדשות שמחלקת החינוך מפעילה השנה. הראשונה שבהם נקראת "ארץ בנימין". "בסיוע המועצה והפסג"ה הופקה ערכת עבודה לתלמידים, הכוללת פולדר עם מפות ותרשימים, ודיסק ללמידה עצמית בנושא ההיסטוריה, הגיאוגרפיה וההתיישבות בבנימין", מספר הרב ליבי. ב-14 בתי ספר תילמד התכנית בכיתות ה-ו. המועצה מממנת את עבודתה של המנחה, מיכל כהנא, שתלווה את בתי הספר בהטמעת התכנית. בשנה שעברה עברו המורים השתלמות בנושא זה, שתימשך גם בשנה זו. המועצה גם מממנת סיורים באתרי בנימין, בהתאם ללימודי התכנית. חידון בנימין השנה ייערך (בי"א שבט) על סמך החומר הנלמד.
"תכנית נוספת שנקדם השנה", ממשיך הרב יעקב ליבי, היא "עידוד הקריאה". בששה בתי ספר תממן המועצה ספרנית בית ספרית, שתקשר בין הספריה היישובית לבין התלמידים, במגמה לעודד קריאה ולפתח את הקשר עם הספריה הישובית, לצורך כתיבת עבודות, וגם לשם קריאה להנאה ולהרחבת אופקים. התכנית מתחילה כניסוי בבתי ספר שבהם יש כוח אדם מתאים ותשתית קיימת, מתוך מגמה לבחון את הצלחתה ולהרחיבה לכל בתי הספר בבנימין.
האיינשטיין הבא
"עוד נושא שנשקיע בו", מוסיף ליבי, "הוא פיתוח החשיבה המתמטית והמדעית בחטיבות הביניים, במטרה לאתר את התלמידים בעלי החשיבה המתמטית והמדעית, ולפתח אותה לאיינשטיינים של הדור הבא. בארבעה בתי ספר נערכים מבחני מיון לתלמידים בכיתות ז', מהם יאותרו כ-80 תלמידים בעלי מוטיבציה ויכולת אינטקלטואלית לפיתוח מתקדם בחשיבה מתמטית ומדעית. המטרה – מעבר לקידום אותם תלמידים, ליצור עבורם אתגר ומוטיבציה שתקדם אותם לשלבי התיכון. המועצה מממנת באותם בתי ספר שעות הוראה, וכן את ליווי התכנית באמצעים ויזואליים, על ידי עקיבא יוסילס, תושב מצפה יריחו, שמפעיל תכניות דומות במקומות נוספים. תלמידים אלו יהיו מחויבים לעמול קשה בתרגול ממוחשב ובמשימות ספציפיות. גם תכנית זו היא ניסויית, ומטרתה להרחיב את קידום התלמידים גם בכיתות הנמוכות יותר, ולהמשיך את פיתוחם עד לכיתה י'".
מצויינים
גם בתחום בינוי בתי הספר יש לרב ליבי קצת נחת. באדם נבנו שש כיתות, בכפר האורנים ובתל ציון שמונה כיתות. "בנילי התלמידים נכנסו לאתר בניה, שם בונים עוד קומה בימים אלה, כמובן לאחר שננקטו כל האמצעים הבטיחותיים. הכוונה היא שתוך ארבעה חודשים גם שם יושלמו עבודות בניית 6 כיתות. במכמש מגיעים התלמידים לבית ספר שהתחילו בו עבודות עפר להקמת שש כיתות ראשונות, ובטלמון מחכים לאישורים אחרונים של משרד הביטחון להקצאת הקרקע למבנה בית הספר. התכניות האדריכליות כבר הוצגו בפני מזכירות הישוב והמועצה, משרד החינוך כבר שלח פרוגרמה, בעקבות ההתקדמות מול משרד הביטחון, ועל פיה נעשה התכנון. כבכל שנה גם השנה נעו בכבישים עשרות משאיות שהובילו כיתות ניידות - לטלמון, לתלמוד התורה ולאולפנה בנריה, לעלי, למכמש, לפסגות ולאדם. מדרשת עפרה נשכרה עבור בית הספר למחוננים, שבו ילמדו השנה כ-100 תלמידים. "השנה קיבלנו אישור להפעיל גם תכנית למצוינים", אומר ליבי, "כלומר 3% שאחרי ה'מחוננים' שהם 2% העליונים".
מנסחים מטרה
במהלך החופש הגדול התקיימו שלושה ימי סדנאות בשיטת הקאוצ'ינג למנהלי בתי הספר היסודיים במטה בנימין, במגמה לייצר התחדשות בחינוך. הסדנא התקיימה בהנחייתה של יעל אברהם משילה, מאמנת קאוצ'ינג, מתוך מגמה לייצר את הכיוונים שבהם מערכת החינוך בבנימין רוצה להצמיח את עצמה בשנים הבאות. "התוצרים של הסדנא היו יצירת המטרה של בתי הספר בבנימין", אומר ליבי. "היה מדהים לראות איך למרות הזמן הרב שנדרש מהמנהלים להקדיש לסדנא, כולם השתתפו באופן מלא והקדישו הרבה מחשבה. היו ויכוחים סוערים בטרם גובש ניסוח מטרה שמוסכם על כולם, חילונים ודתיים, שמתאים לכל בתי הספר בבנימין. תוצרי הסדנא הוצגו בכנס מנהלי בנימין שהתקיים לקראת פתיחת שנת הלימודים. במהלך החודשיים הקרובים יתורגמו המילים שבנוסח המטרה לקריטריונים ולדרכי פעולה בתיאום עם כל בית ספר ובית ספר, כשאת תכנית הצמיחה, שאותה מממנת המועצה בכ-800,000 ₪ בשנה לכל בתי הספר – נקדיש למימוש המטרה. בית ספר שיתמודד עם כמה שיותר רכיבים מתוך המטרה בתכניות שהוא בונה, יקבל תקצוב גבוה יותר. ועדת הערכה שתהיה מורכבת מנציגי משרד החינוך, קהילות הישובים והמועצה, תעריך את התכניות ותממן בהתאם", מסכם ליבי.